Overige aandachtspunten

In de voorgaande paragrafen zijn de risicothema’s beschreven die er uit springen in de gemeente Geldrop-Mierlo. Het leveren van inspanning op deze risicothema’s is het meest effectief om de verkeersveiligheid te verbeteren. Dat betekent echter niet dat het niet nodig is om inspanning te leveren op de overige thema’s van het SPV. Uit de analyse zijn nog enkele andere aandachtspunten naar voren gekomen welke op zichzelf staand een risico vormen, maar er niet uit springen in de totale risicoanalyse:

Veilige infrastructuur: 30 km/u wegen

De gemeente Geldrop-Mierlo kent een hoog aandeel aan 30 km/u wegen waarbij het risicocijfer van Hastig voor de gehele gemeente lager ligt dan het gemiddelde in Noord-Brabant. De 30 km/u wegen kennen geen onvoldoende qua inrichting volgens de vormtoets, echter is de inrichting van de wegen conform Duurzaam Veilig nog niet overal in orde. De snelheid op de 30 km/u wegen is een issue en er is een stijging in het aantal slachtoffers. Het aandeel aan slachtoffers op 30 km/u wegen is echter beperkt.

Bromfiets

Het aandeel aan bromfietsers is in de loop der jaren afgenomen maar ligt nog hoger dan vergelijkbare gemeenten. Het aandeel aan slachtoffers is relatief hoog, echter komt dit voornamelijk door het aandeel aan slachtoffers bij jongeren, dat geldt als een risico binnen de gemeente.

Snelheid in het verkeer: 50 km/u wegen

De gereden snelheid op 50 km/u wegen is een aandachtspunt. De V85 ligt tot 67 km/u en het is een minder nadrukkelijk issue dan op 30 km/u wegen. Uit de CROSS-score blijkt echter dat alle onveilige trajecten waar snelheid een grote impact heeft (2,5 of meer op schaal 1-5) 50 km/u wegen betreft, zoals eerder vermeld.