Risicothema 2: Snorfiets

De combinatie van het aandeel snorfietsen in de gemeente, het aandeel aan verkeersslachtoffers en het toenemende aantal slachtoffers, zorgt dat snorfietsen een risicothema zijn in de gemeente Geldrop-Mierlo.

Het aandeel snorfietsen in de gemeente Geldrop-Mierlo is de laatste jaren toegenomen (van 7,3% naar 7,6%), en ligt hoger dan in Nuenen (6,2%) maar lager dan in Veldhoven (8,0%). Kijkend naar de kwaliteit van de (brom)fietspaden dan blijkt meer dan de helft goed te zijn, 2% slecht en ruim 1/3e redelijk.

In de gemeente Geldrop-Mierlo valt 14% van het aantal slachtoffers op de snorfiets. Daarnaast blijkt uit de cijfers van de Verkeersveiligheidsmonitor dat het percentage aan verkeersslachtoffers op de snorfiets in Geldrop-Mierlo bijna twee keer zo veel is in vergelijking met het gemiddelde in de regio Zuidoost-Brabant. De meeste slachtoffers vallen binnen de bebouwde kom (17) en van de 20 slachtoffers vallen 11 op een kruispunt en 9 op een wegvak. Kijkend naar de ontwikkeling van het aantal slachtoffers in de laatste jaren dan is een lichte stijging waarneembaar (2017-2019, 11 slachtoffers & 2014-2016, 9 slachtoffers).

De leeftijd van de snorfietsslachtoffers ligt verspreid, waarbij 4 slachtoffers 16 of 17 jaar zijn. Kijkend naar de locaties van de ongevallen met de snorfiets dan blijkt dat een concentratie zichtbaar is op de Eindhovenseweg – Nieuwendijk – Mierloseweg, waarop 14 ongevallen hebben plaatsgevonden. Van de slachtoffers valt het merendeel op 50 km/u wegen (10), gevolgd door 30 km/u wegen (6).

Figuur 4: Snorfietsongevallen in de gemeente Geldrop-Mierlo (VIA, 2014-2019)