BIJLAGE 3 Onderbouwing advies aanvullende educatiemaatregelen

Het verbeteren van de verkeersveiligheid vraagt om een integrale aanpak. Eén van de middelen die ingezet kan worden is gedragsbeïnvloeding door middel van educatie en voorlichting. In deze paragraaf beschrijven we hoe de educatiemaatregelen voor de gemeente Heeze-Leende tot stand zijn gekomen.

Van probleem naar doel en naar passende interventie

Voor effectieve gedragsbeïnvloeding is het maken van heldere strategische keuzes van groot belang. Daarbij helpt het om te werken volgens een gestructureerd stappenplan. De eerste stap daarin is het bestuderen van het probleemgedrag en de doelgroep. Op basis daarvan worden doelen en indicatoren opgesteld. Vervolgens dient een passende aanpak te worden gekozen en uitgewerkt. Daarna volgt de implementatie van de aanpak, en de belangrijke laatste stap is evaluatie.

De analyse van het probleemgedrag heeft in Heeze-Leende uitgemond in een aantal risicothema’s. Voor de meeste daarvan kunnen maatregelen op het gebied van educatie een bijdrage leveren. Om tot onderbouwde keuzes te komen hebben we voor elk thema’s het huidige aanbod van educatie bekeken. Dat geeft inzicht in eventuele leemtes. Mede op basis daarvan hebben we aanbevelingen gedaan voor de inzet van educatie.

Permanente Verkeerseducatie

Bij opstellen van de aanbevelingen sluiten we aan bij de uitgangspunten van de Permanente Verkeerseducatie (PVE). Volgens de gedachtegang van de PVE is het belangrijk om verkeersdeelnemers gedurende hun gehele ‘verkeersleven’ de benodigde kennis, vaardigheden en motivatie bij te brengen voor een veilige deelname aan het verkeer. Binnen PVE worden zes doelgroepen onderscheiden. De indeling in doelgroepen is gebaseerd op een combinatie van leeftijd en vervoersmodaliteit. Het gaat om:

  • 0 tot 4 jaar

  • 4 tot 12 jaar

  • 12 tot 16 jaar

  • beginnende bestuurders (16 tot circa 25 jaar)

  • rijbewijsbezitters (circa 25 tot circa 60 jaar)

  • ouderen vanaf circa 60 jaar.

Daarnaast is er sprake van algemene, doelgroep overstijgende problematiek, zoals voor de thema’s rijden onder invloed en afleiding. Ook voor deze algemene thema’s geldt overigens dat het voor een effectieve aanpak nodig is om af te stemmen op de specifieke doelgroep. Zo is afleiding op de fiets iets anders dan afleiding in de auto.

Hulpmiddelen: Toolkit en Checklist

Voor het selecteren van educatieve interventies zijn een aantal hulpmiddelen beschikbaar. Om te beginnen is er de Toolkit Permanente Verkeerseducatie: een actueel overzicht van in Nederland beschikbare verkeerseducatieve programma’s en materialen. Dit online instrument helpt werkers in het veld van verkeerseducatie om een keuze te maken uit het rijke aanbod. Er kan geselecteerd worden op onder andere doelgroep en thema.

Een groot deel van de projecten van de Toolkit PVE is getoetst met de Checklist Verkeerseducatie. Voor effectieve gedragsbeïnvloeding zijn heldere strategische keuzes van belang. Met behulp van de Checklist wordt via het beoordelen van 10 essentiële ontwikkelstappen in kaart gebracht of verkeerseducatieve interventies op een verantwoorde wijze zijn opgezet en vormgegeven, en of zij aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. De eerste stappen hebben te maken met het analyseren van het probleemgedrag en van de doelgroep. Op basis daarvan worden concrete doelen gesteld om het probleemgedrag aan te pakken. Vervolgens dient een passende methodiek te worden gekozen en uitgewerkt. Daarna volgt de implementatie van de aanpak, en de belangrijke laatste stappen zijn proces- en effectevaluatie.

De score op de Checklist geeft een indicatie van de kwaliteit van de programma’s. Er kunnen maximaal 50 sterren worden behaald, tussen de 1 en 5 op elke stap. Uitkomsten van de toetsingen zijn te vinden op de website van de Toolkit PVE.

Huidige aanbod verkeerseducatie

Op basis van gegevens van de provincie Noord-Brabant is om te beginnen een overzicht gemaakt van de in 2019 in Heeze-Leende uitgevoerde verkeerseducatieprogramma’s, ingedeeld naar PVE-doelgroep (zie bijlage). Vervolgens is gekeken in welke mate de uitgevoerde programma’s aansluiten bij de eerder opgesomde risicothema’s. Dat laatste overzicht is terug te vinden in de onderstaande tabel.

In de tabel is aangegeven wat het bereik en de kwaliteit van de ingezette educatie/ voorlichting is geweest. Daarbij moet vermeld worden dat het ontvangen document geen specifieke informatie bevatte over het bereik van individuele interventies. De scoring van bereik is daarom gebaseerd op een schatting. De volgende scores zijn gehanteerd: 0 = geen bereik (geen activiteiten uitgevoerd); = onvoldoende bereik (project slechts een of enkele malen uitgevoerd); -/+ = beperkt bereik (slechts klein deel van de doelgroep bereikt, bijvoorbeeld project uitgevoerd op beperkt aantal scholen) en + (substantieel deel van de doelgroep bereikt). De kwaliteit van de ingezette programma’s is gebaseerd op het aantal sterren dat op de Checklist Verkeerseducatie is behaald: ++ = 46 - 50 sterren; + = 41 – 45 sterren; +/- = 36 – 40 sterren; - = 35 sterren of minder.

Op basis van onderstaande tabel kan worden geconcludeerd, dat de ingezette verkeerseducatie zich met name focust op het risicothema ‘Fiets’ en dan met name tot de doelgroep basis- en voortgezet onderwijs. Voor het basisonderwijs wordt gewerkt met het Brabants Verkeersveiligheids Label, daarmee wordt gegarandeerd dat een aantal essentiële verkeerseducatieprogramma’s worden uitgevoerd. Voor het voortgezet onderwijs wordt gewerkt met de Totally Traffic aanpak. Gebruik van het Totally Traffic programma zorgt er, bij afname van alle 7 modules, voor dat over de hele onderwijsperiode aan een aantal essentiële onderwerpen aandacht wordt besteed. Ook aan de doelgroep ouderen wordt aandacht besteed met de Fietstraining senioren en Opfriscursus auto vrijw. BROEM.

Risicothema

Projecten

Bereik

Kwaliteit

1: 30 km/u wegen

Geen specifieke projecten

0

0

2: 50 km/u wegen

Geen specifieke projecten

0

0

3: Landbouwverkeer in het buitengebied

Geen specifieke projecten

0

0

4: Fiets

4-12 jaar, als onderdeel van het Brabant Verkeersveiligheidslabel:

  • Gebruik actuele verkeersmethode voor groepen 1 tot en met 8

  • Deelname aan verkeersexamen VVN (theorie én praktijk)

  • Organisatie van praktische verkeersactiviteiten

  • School-thuis route project (groep 8)

Dode hoek les

  
 

12-16 jaar, als onderdeel van de Totally Traffic aanpak:

De Totally Traffic aanpak bestaat uit 7 modules:

  • School-thuis route (leerjaar 1/ brugklas)

  • Rijden in groepen (leerjaar 1 en 2)

  • Wat doe JIJ bij een ongeval? (leerjaar 2 en 3)

  • Opfrissen verkeerskennis (leerjaar 2 t/m 4)

  • Alcohol en drugs (leerjaar 3/bovenbouw)

  • Slim en veilig op weg (leerjaar 3/bovenbouw)

De jonge bestuurder (vanaf 16/bovenbouw)

  

5: Ouderen

  • Fietstraining senioren

  • Opfriscursus auto vrijw. BROEM

  

6: Jongere automobilist (18-24 jaar)

Geen specifieke projecten

0

0

7: Rijden onder invloed

Geen specifieke projecten

0

0

8: Snelheid in het verkeer

Geen specifieke projecten

0

0

9: Afleiding in het verkeer

Geen specifieke projecten

0

0

10: Verkeersovertreders

Geen specifieke projecten

0

0

Tabel 2: Tabel 2: Overzicht van uitgevoerde verkeerseducatie en voorlichting naar risicothema in 2019 in de gemeente Heeze-Leende

Bovenstaande heeft geleid tot het overzicht van educatiemaatregelen waarmee de geconstateerde leemtes kunnen worden opgevuld.

Educatie 2019

De onderstaande tabel geeft een overzicht van de in 2019 in Heeze-Leende uitgevoerde verkeerseducatieprogramma’s. Specifieke cijfers over bereik waren niet beschikbaar.

Doelgroep

Naam project

Naam producent

Bereik

Toolkit

Getoetst

Score

0-4

JONGleren

Edux

 

ja

ja

46

4-12

Brabants Verkeersveiligheids Label (BVL)

BVL-team, DGG Groep

+

deels

Exception: Reference not found (b2898b7a-2512-441e-b592-3d1a0cf12dd6)

deels

+

Exception: Reference not found (a841be83-648b-415f-95f7-f51abd19542b)

60+

Fietstraining senioren

divers?

    

Opfriscursus auto vrijw. BROEM

VVN

 

nee

nee

n.v.t.

Tabel 3:Overzicht van uitgevoerde verkeerseducatieprogramma’s in 2019 in de gemeente Heeze-Leende

  • 1 De programma’s die in het kader van het BVL uitgevoerd worden zijn voor een belangrijk deel in de Toolkit PVE opgenomen.
  • 2 Dit betreft een globale inschatting. Omdat niet alle onder dit verzamelprogramma vallende projecten zijn getoetst, kan er geen gemiddelde cijfermatige score worden gegeven.