Risicolocaties

De analyse leidt tot de volgende risicolocaties. De toelichting op de risicolocaties is opnieuw in lijn met het stappenplan risicoanalyse van het Kennisnetwerk SPV (zie inleiding Detailanalyse), maar dan toegespitst op locaties.

Nieuwstraat: 30 km/u, ouderen, fiets, bromfiets, (landbouw- en) vrachtverkeer

De Nieuwstraat loopt vanaf het kanaal tot in het centrum van Son, tot voorbij de Markt en is de doorgaande route van Eindhoven naar Son. Langs de Nieuwstraat zijn veel voorzieningen gelegen en daarnaast wonen rondom de Nieuwstraat relatief de meeste 65-plussers in de gemeente. De Nieuwstraat kent daarnaast grotendeels enkele fietssuggestiestroken, waarbij de rijbaanbreedte te beperkt is voor motorvoertuigen waardoor zij zoals bedoeld gebruik maken van de fietssuggestiestroken. Dit geldt eveneens voor de delen waar fietsstroken aanwezig zijn. Daarnaast wordt de Nieuwstraat door bestemmings-vrachtverkeer gebruikt als route, wat eveneens bijdraagt aan verkeersonveilige situaties.

Dit alles zorgt dat de Nieuwstraat een risico is voor ouderen, ouderen op de fiets, fietsers en bromfietsers. Aangezien in Son en Breugel geen middelbare school aanwezig is en veel kinderen in Eindhoven naar school gaan, is de Nieuwstraat eveneens een risico voor fietsende kinderen en jongere brom- en snorfietsers richting middelbare scholen in Eindhoven.

Tot slot blijkt dat de Nieuwstraat een negatieve CROSS-veiligheidsscore kent: hoge ongevallenscore en hoge snelheidsscore en tevens kent de Nieuwstraat een negatieve score uit de vormtoets. Verder blijkt dat de laatste jaren enkele ongevallen met fietsers en bromfietsers hebben plaatsgevonden in de Nieuwstraat. Al deze factoren zorgen dat de Nieuwstraat een risicolocatie betreft.

Kanaalstraat: 30 km/u, fiets, bromfiets, (landbouw- en) vrachtverkeer

De Kanaalstraat is gelegen in het verlengde en ten zuiden van de Nieuwstraat. Langs de Kanaalstraat zijn minder tot bijna geen voorzieningen gelegen en daarnaast wonen minder ouderen rondom de Kanaalstraat. Dit zorgt dat het risico voor ouderen in het algemeen zoals bij de Nieuwstraat hier minder nadrukkelijk aanwezig is. De overige risico’s voor fietsers, oudere fietsers, bromfietsers en schoolgaande jeugd, zoals omschreven bij de Nieuwstraat, geldt hier echter eveneens, mede door het aanwezige vrachtverkeer (veelal bestemmingsverkeer richting de Nieuwstraat) en de beperkte rijbaanbreedte. Tevens kent de Kanaalstraat dezelfde negatieve CROSS-veiligheidsscore, scoort de weg onvoldoende in de vormtoets en hebben ook hier ongevallen plaatsgevonden.

Ekkersrijt: 50 km/u weg, snelheid in het verkeer

Als eerder aangegeven geldt Ekkersrijt als industrieterrein en woonboulevard, waarbij alle wegen de naam Ekkersrijt kennen. De rijbaanbreedte is in Ekkersrijt vaak beperkt en indien de breedte van de weg ruim genoeg is dan wordt de beschikbare breedte beperkt door geparkeerde voertuigen. Uit de vormtoets is gebleken dat Ekkersrijt een beperkte inrichting kent en tevens ligt de snelheid hoog in delen van Ekkersrijt. In Ekkersrijt is veel vrachtverkeer aanwezig en tevens hebben meerdere ongevallen in het verleden plaatsgevonden in Ekkersrijt. Tot slot loopt een route naar het voortgezet onderwijs in Eindhoven door Ekkersrijt, wat leidt tot extra fiets- bromfiets- en snorfietsverkeer.

Boslaan, Wilhelminalaan, Veerstraat, Van den Elsenstraat, Eind: 30 km/u, ouderen, fiets, bromfiets, landbouw- en vrachtverkeer

Deze vijf straatnamen gelden als één doorgaande route die de N620 (en de aansluiting op de A50) aan de westzijde van de gemeente verbindt met doorgaande route (Planetenlaan – Lieshoutsweg) aan de oost- en noordzijde van Breugel, met een maximumsnelheid van 30 km/u.

Als doorgaande route wordt deze weg gebruikt door landbouw- en vrachtverkeer, wat ook hier zorgt voor verkeersonveilige situaties. Daarnaast kent deze weg eveneens een beperkte rijbaanbreedte voor motorvoertuigen wat, ondanks de fietssuggestiestroken, zorgt voor een groot massa- en snelheidsverschil tussen motorvoertuigen (en zeker landbouw- en vrachtverkeer) en brom-, snorfietsers en fietsers. Dit geldt eveneens voor oudere fietsers, aangezien rondom deze doorgaande route eveneens veel ouderen wonen en voor schoolgaande jongeren. Deze route maakt namelijk onderdeel uit van routes naar het voorgezet onderwijs, waarbij de wegen eveneens op verschillende locaties worden gekruist door schoolgaande jongeren.

Verder hebben deze wegen allen een negatieve CROSS-veiligheidsscore, met een hoge snelheidsscore en op enkele delen van de doorgaande route ook nog een hoge ongevallenscore. De vijf wegen krijgen daarnaast allen een onvoldoende in de vormtoets en al meerdere ongevallen hebben op deze doorgaande route plaatsgevonden. Deze onvoldoende komt mede dankzij het feit dat de snelheidslimiet niet overal wordt geaccepteerd, de intensiteit niet passend is voor een 30 km/u weg en dat de wegen niet vrij zijn van landbouwverkeer.