Samenvatting risicothema’s o.b.v. de gemeente notitie (voortraject)

De gemeentelijke notitie uit het voortraject heeft een voorzet gedaan voor de meest opvallende thema’s in de gemeente Eindhoven. De notitie geeft een beschrijving van relevante gegevens per gemeente, op basis van de structuur en informatie uit de www.verkeersveiligheidsmonitor.nl en de risicocijfers van Hastig als onderdeel daarvan. De conclusies m.b.t. de thema’s zijn weergegeven in hoofdlijnen in de onderstaande tabel.

Driehoek

Geprioriteerde risicothema’s uit de gemeente notitie

Mens

Jonge bestuurders – hebben een vrij groot aandeel in het totale aantal slachtoffers, en het aantal educatieve maatregelen gericht op deze doelgroep blijft achter. Deze groep is relatief vaak betrokken bij ongevallen met brom- en snorfietsen. In de toekomst blijft deze groep een stabiel aandeel in de bevolkingsopbouw houden.

Voertuig

Fietsers, met specifieke aandacht voor ouderen: fietsers en ouderen hebben een groot aandeel onder de slachtoffers. Ook de toename van bestelwagens vraagt aandacht de komende tijd.

Weg

  • Op 50 km/u wegen valt het grootste aantal slachtoffers.

  • Het risicocijfer is het hoogst op 30 km/u wegen.

Tabel 2: Samenvatting risicothema's voortraject verkeersveiligheidsmonitor

Deze onderwerpen zijn als volgt te koppelen aan de SPV thema’s:

  1. Veilige infrastructuur: 30 en 50 km/u wegen

  2. Kwetsbare verkeersdeelnemers: fiets, ouderen

  3. Onervaren verkeersdeelnemers: 16-17 jarige op de snor/bromfiets en jongere automobilist (18-24 jaar)

De verdiepende analyse wijst echter uit dat 50 km/u wegen, ondanks het hoogste aantal slachtoffers wat vooral samenhangt met het hoge aandeel verkeer, niet als prioritair risicothema aan te merken is. De inrichting van de 50 km/uur wegen is over het algemeen goed en ook de snelheidsovertreding valt relatief mee. Daarom is dit geen risico, maar blijft het wel aandacht behoeven. Daarnaast wijst de verdiepende analyse ook uit dat de jongere automobilist niet als primair thema wordt aangewezen maar wel wordt opgenomen als aandachtspunt. Het aandeel 18-24-jarigen (11%) is al jaren stabiel en vergelijkbaar met vergelijkbare gemeenten als Breda (10%) en Tilburg (12%). Wanneer we kijken naar de populatie van de jongeren zien we dat in de wijken waar het aandeel 18-24-jarige het hoogst is het aantal verplaatsingen met de auto en het aantal auto’s per huishouden (0.5 auto per huishouden) het laagst is. Eindhoven kent natuurlijk veel studenten die over het algemeen niet over een auto beschikken waardoor dit niet als risico beschouwd kan worden. Daarnaast vervult Eindhoven wel een regio functie waarbij veel jongeren in de gemeenten rondom Eindhoven naar alle waarschijnlijkheid met de auto naar Eindhoven zullen komen. Hierdoor wordt het wel als aandachtspunt opgenomen voor de gemeente Eindhoven.