Detaillering risicothema’s

De gedetailleerde risicoanalyse richt zich op de risicothema´s die in het vorige hoofdstuk zijn benoemd:

Beleidsthema

Risico-subthema’s

Veilige infrastructuur

50 km/u wegen

Heterogeniteit in het verkeer

 

Kwetsbare verkeersdeelnemers

Fiets, e-bike, brom- en snorfiets

Onervaren verkeersdeelnemers

Oudere fietser (e-bike)

Rijden onder invloed

 

Snelheid in het verkeer

30 (Borkel en Schaft), 50 en 80 km/u wegen

Afleiding in het verkeer

 

Verkeersovertreders

 

Tabel 3: Risicothema's gemeente Valkenswaard

Aanvullend zijn als aandachtspunt (specifieke risico’s op enkele locaties en niet gemeentebreed) ook de grijze 30 km/u wegen en het doorgaand vrachtverkeer benoemd.

In de navolgende paragrafen is per risicothema uitgewerkt waarom, voor welke aspecten en globaal op welke locaties deze thema’s als risico aangemerkt worden in de gemeente Valkenswaard. Hieruit kan blijken dat het ene thema een hogere relevantie heeft dan een ander. De resultaten van deze stap zijn besproken met de wegbeheerder. De detailanalyse per risicothema is elke keer opgebouwd conform het proces ‘stappenplan risicoanalyse van het Kennisnetwerk SPV’. Dit proces omvat de volgende stappen:

  1. Cultuur en structuur: hebben we veel of weinig van een bepaald thema in onze gemeente (bijv. 50 km/u wegen, ouderen of personenauto’s) en kunnen we iets zeggen over een groei of daling in de komende jaren? Dit omvat ook de voertuigprestatie: wordt er veel of weinig gereden op, in of door een bepaald risicothema?

  2. Weginrichting: hoe is de balans tussen vormgeving, functie en gebruik op wegen die relevant zijn voor het risicothema? Welke routes worden gereden?

  3. Gedrag: hoe gedraagt men zich omtrent het risicothema?

  4. Ongevallen: hoe komt het risicothema terug in de ongevallenstatistieken?

Bij enkele risicothema’s is niet voor elke stap uit het stappenplan informatie beschikbaar, deze stap is er dan tussenuit gelaten. In de analyse is voor verschillende informatiebronnen een vergelijking gemaakt met vergelijkbare gemeenten. Dit is gedaan om data in het juiste perspectief te zetten en zo te kunnen bepalen of een getal ‘hoog’ of ‘laag’ is.