Introductie: risicogestuurd werken en het SPV2030 voor provincie en gemeente
Bij verkeersveiligheidsbeleid is een verschuiving zichtbaar van beleid op basis van ongevalscijfers (reactief) naar een risicogestuurd verkeersveiligheidsbeleid (proactief).
Regionale aanpak: gefaseerd werken aan gezamenlijke uitvoeringsagenda’s
De provincie Noord-Brabant heeft een lange traditie van werken aan verkeersveiligheid. De provincie is dan ook al in een vroegtijdig stadium aan de gang gegaan met het SPV.
Procesbeschrijving: expert- en lokale kennis samengebracht
Een goede risicoanalyse en een weloverwogen keuze voor maatregelen vraagt om een combinatie van relevante data en kennis van de lokale ontwikkelingen en situatie.
Leeswijzer: stapsgewijze concrete invulling van de SPV thema’s voor de gemeente
Dit document geeft een stapsgewijze weergave van het traject om de 9 hoofdthema’s van het SPV een specifieke invulling voor de gemeente te geven.
Vertrekpunt: de risicothema’s voor gemeente Best
Als vertrekpunt voor de analyse benoemen we de thema’s die voor de gemeente Best het meest relevant zijn voor de verdere detailanalyse. Die plaatsen we in het kader van de 9 beleidsthema’s die het SPV hanteert.
De 9 thema’s van het SPV
Het SPV 2030 geeft met de ambitie van nul verkeersslachtoffers richting aan beleid en concretiseert de gedeelde toekomstvisie in negen beleidsthema’s.
Detaillering risicothema’s
De gedetailleerde risicoanalyse richt zich op de risicothema´s die in het vorige hoofdstuk zijn benoemd:
Risicothema 1: 50 km/u wegen
Het hoge aandeel slachtoffers op 50 km/u wegen in combinatie met de beperkte inrichting en de snelheidsovertredingen zorgt ervoor dat 50 km/u wegen een risicothema zijn in de gemeente Best.
Risicothema 2: 60 km/u wegen
Het hoge aandeel 60 km/u wegen in combinatie met de hoge snelheden en de beperkte inrichting zorgt ervoor dat 60 km/u wegen een risicothema zijn in de gemeente Best.
Risicothema 3: Fiets
Fietsers zijn een risico in de gemeente Best vanwege het grote aandeel in aantallen én slachtoffers in combinatie met de beperkte inrichting van fietsvoorzieningen in het buitengebied.